Skoči na glavno vsebino

Učence predmetne stopnje je na pobudo učiteljic matematike predčasno obiskal dobri mož Božiček. Zanje je ustvaril posebno nalogo, ki jo je poimenoval Božičkova soba pobega. Igra je bila sestavljena iz nekaj zanimivih izzivov. Ti so kot rešitve vračali ključe oziroma gesla, ki so odklenili nadaljnje izzive. Iz prve roke lahko povemo, da so škratki, ki so mu pomagali tudi pri tehnični izpeljavi igre, ob sestavljanju zvitih izzivov in pri šifriranju sporočilc neizmerno uživali. V zadnji sobi se je skrivalo pismo, ki so mu ga napisale učiteljice v imenu učencev.

Zbrali smo tudi nekaj mnenj učencev, ki so se skozi Božičkovo sobo pobega uspešno prebili:

Soba pobega se mi je zdela zelo zanimiva izkušnja. Res je bila težka, ampak vseeno zelo zanimiva in poučna.

Katarina Šolar, 7.c

Soba pobega se mi je zdela zelo zanimiva igra, pri kateri krepiš svoje znanje. Igra zame ni bila pretežka. V bodoče pa upam, da nam naložite v Teams še kakšno igro.

Pia Stopar, 7.c

Soba pobega se mi je zdela zelo zanimiva, saj je prilagojena matematiki. Tudi sam sem si najprej mislil: MATEMATIKA, RESNO?« A ko sem zagledal vse naloge, sem spremenil mišljenje, saj so bile zelo zabavne.

Nik Vrščaj, 8.b

Bilo je super, zelo veliko zanimivih nalog. Sem se moral kar potruditi, da mi je uspelo. Želim si še vec takih nalog.

Rok Živanović, 6.b

Bilo je zanimivo. Naloge so bile najprej lažje, potem pa vse težje. S sošolci smo si vmes tudi pomagali, da smo lažje prišli v novo sobo in tako do konca sobe pobega.

Špela Brinc, 7. a

Meni se je soba pobega zdela zelo zanimiva. Za nekatere je bila malo težka, ampak meni ni delala večjih težav. Vsa gesla sem se že naučila na pamet . Všeč mi je bilo, ker je bila na temo božiča.

Katja Franko, 6.b

V ponedeljek smo imeli pouk matematike na malo drugačen način. Vsi učenci devetega razreda smo se znašli v novi ekipi Soba pobega. Ugotovili smo, da nam je Božiček v njej pripravil sedem izzivov. V prvega smo lahko prišli kar z geslom hohoho, a v naslednje izzive smo lahko vstopili samo, če smo pravilno rešili prejšnjega. Vsak izziv je imel svoje »hakeljce«, je pa vseboval naloge, pri katerih smo morali uporabiti znanje, ki smo ga pridobili v času šolanja na daljavo. Lahko bi rekla, da nam jo je Božiček bolj zagodel, kot bi si mislila. Izzivi so bili res domiselni. Ko smo prišli do zadnje sobe, smo dobili pismo učiteljic Božičku, v katerem so mu povedale, kako so kljub vsem problemom, ki jih prinaša šolanje na daljavo, presenečene nad učenci in nad našim delom. Zaželele so nam vse dobro in srečno novo leto 2021!

Soba pobega je bila odlična ideja, želimo si, da bi se taka domiselnost nadaljevala. Vedno smo pripravljeni na nove izzive!

Zara Kavčič, 9. c

Skozi reševanje izzivov se malo po igraš in osvežiš svoje znanje. Meni osebno so bili izzivi zelo zanimivi in poučni.

učenka 8. razreda

V ponedeljek, 21. 12. 2020, smo pri pouku matematike, namesto video ure, imeli samostojno delo – reševanje escape rooma.

Učiteljice matematike so pisale Božičku, da smo učenci presegli njihova pričakovanja. V pismu so dodale še, da si zaslužimo praznični čas preživeti čim bolj mirno in brez kakršnihkoli  skrbi. Božička so prosile, če bi lahko poskrbel za to.

Escape room ali soba pobega je igra, kjer te zaprejo v prostor z več sobami. Tam odkrivaš in rešuješ najrazličnejše naloge in s ključi odpiraš ključavnice različnih skrinj, omar in vrat med sobami ter s tem odkleneš nove naloge. Ko rešiš vse uganke, pridobiš ključ, s katerim si odkleneš vrata iz sobe. Z družino sem bila že v več pravih escape roomih in vedno smo bili zelo navdušeni nad igro. Vsak je bil narejen na izbrano temo. Obstajajo tudi nekoliko drugačne sobe pobega. Tako sem bila tudi v escape roomu na prostem v gozdu, kjer nismo bili  zaklenjeni, ampak smo vseeno reševali naloge in poskusili rešiti vse uganke v določenem času.

V šoli pa nam je sobo pobega s šestimi izzivi sestavil in poslal Božiček. Reševali smo matematične naloge kar doma v svoji odklenjeni sobi, tako kot na prostem, vendar z zaklenjenimi nalogami. Te delujejo tako, da je rešitev prejšnje naloge geslo za odpiranje naslednjega izziva.

Božično matematična soba pobega mi je bila zelo všeč, saj je imela zelo zabavne naloge, ki so mi krajšale čas. Escape room je bil zabavnejši od navadne video ure, kjer rešujemo samo naloge iz delovnega zvezka.

Iva Kapele, 6. a

Dostopnost