Skoči na glavno vsebino

V torek, 22. 2. 2022, smo imeli učenci predmetne stopnje OŠ Loka Črnomelj kulturni dan. V Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu smo si ogledali predstavo SNG Maribor z naslovom Elvis Škorc, genialni štor.

Predstava je bila dramatizirana po mladinskem romanu Janje Vidmar, ki so ga dobili sedmošolci v šol. letu 2019–2020 v okviru projekta Rastem s knjigo. Gre za kvaliteten problemski roman, saj je prejel znak za kakovostna mladinska dela zlata hruška. Letos so ga brali tudi tekmovalci za državno tekmovanje iz slovenščine za Cankarjevo priznanje.

Predstava je trajala 90 min brez odmora. V njej smo spoznali »zamotan svet trinajstletnika, ki že od drugega razreda naprej ve, da bo izumitelj«, so zapisali v gledališkem listu. Elvisova starša sta ločena, mladostnik pa se na najrazličnejše načine spopada s težavami doma – s pretirano živahno sestrico Elo, z reševanjem posledic ločitve, z nesrečno ljubeznijo, nasilnimi sošolci … Predstava je bila razgibana, v njej je bilo veliko komičnih in tragičnih prizorov, tudi petje, glasba in ples.

Všeč mi je bilo, da je nekaj igralcev igralo več vlog, prav tako zelo preproste in domiselne scenske rešitve za prikazovanje različnih prizorišč dogajanja. Skratka, uprizoritev je bila izvirna in zanimiva. Učenci smo bili navdušeni, da smo si lahko po dolgem času spet v živo ogledali predstavo v Novem mestu.

Lev Kavčič, 7. c

Literarno-novinarski krožek


Vir: https://www.sng-mb.si/predstave-drama/elvis-skorc-genialni-stor/, dostopno 28. 2. 2022
Dostopnost