Skoči na glavno vsebino

V mesecu marcu so učenci in učitelji v okviru projekta Matematični izziv meseca razbijali zapis šestih števil v petih pisavah in nato število 51 zapisati v teh danih petih pisavah.

Naloge so se odlično lotili, saj so vse prispele rešitve bile pravilne!

Nagrajenka prejšnjega izziva, šestošolka Lara Pezdirc, je izžrebala naslednje nagrajence: osmošolca Ivo Kapele in Leva Kavčiča ter učitelja Tomaža Grdešiča.

V aprilu je na vratih matematičnega kabineta učence in učitelje pričakala geometrijska naloga. Ta je zahtevala, da na priloženem grafu poiščejo 8 skritih kvadratov, katerih oglišča so označena s križci. Upoštevati pa so morali tudi naslednja pravila:

  1. Vsak rdeč križec je hkrati oglišče dveh kvadratov. 
  2. Vsak od ostalih 24 križcev je oglišče le enega kvadrata. 
  3. Vsak kvadrat ima skupno le eno oglišče z drugim kvadratom. 
  4. Kvadrati so različnih velikosti. 
  5. Nobeden od narisanih križcev se ne nahaja na stranici drugega kvadrata. 

Z veseljem sporočamo, da so bile tudi tokrat vse prispele rešitve pravilne! Nagrajence tega meseca je izžrebala osmošolka Iva Kapele. Nagrade so prejeli učitelj Tomaž, osmošolec Lev in skupna nagrajenka meseca šestošolka Aneja.

Na vratih matematičnega kabineta že visi majski izziv z imenom Lepljive številke. In kaj je treba storiti? Potrebno je urediti prvih 17 naravnih števil v takšno zaporedje, da bo vsota poljubnih dveh sosednjih števil v zaporedju vselej popoln kvadrat.

Nekaj odgovorov smo že prejeli, ostale pa vabimo, da se preizkusijo. Z malo truda vam bo uspelo!

Le pogumno!

učiteljica Veronika

Dostopnost