Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu smo na OŠ Loka v sklopu UNESCO šol izvedli lasten projekt »Od preizkušenj do uspeha«. Temeljni namen projekta je krepitev človekovih pravic, spodbujanje empatije, razumevanja in sprejemanja drugačnosti ter krepitev zaupanja vase in v svoje sposobnosti.

V okviru projekta so učenci od 6. do 9. razreda spoznali Danielo Del Pilar Hočevar Aguileta, plesalko iz Venezuele, ki se je v svojem življenju soočila s številnimi izzivi in kljub temu dosegla izjemne uspehe. Daniela je pred štirimi leti prišla v Slovenijo. Njen dedek izhaja iz Velikih Lašč in se je po 2. svetovni vojni preselil v Venezuelo. Tam je zaključila študij plesa in prav zato sta z njo naredili intervju naši izjemni twirling plesalki, Ema in Vita. Učenci so v video intervjuju spoznali Danielino življenje v Venezueli, razloge za njeno selitev, kako se je spopadla z izzivi v Sloveniji, kdaj se je v Sloveniji počutila najbolj sprejeto, katera izkušnja je bila zanjo najtežja, kdo ji je nudil največjo oporo ob prihodu in kakšne cilje ima v prihodnje. Na koncu je učencem svetovala, kako naj pristopajo k tujcem ali tistim, ki prihajajo iz drugih kultur, ter kako lahko tudi oni prispevajo k boljšemu razumevanju in sprejemanju raznolikosti.

Po ogledu intervjuja so učenci razmišljali o Danielini izkušnji in kako lahko sami ustvarijo prijetnejše okolje za tujce. Pomembni sta vztrajnost in iskanje rešitev, ko se znajdemo pred življenjskimi preizkušnjami.

Dostopnost