Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[V nedeljo, 8. 11. 2015, je Planinsko društvo Črnomelj organiziralo izlet na Čemšeniško planino. Udeležilo se ga je 17 mladih članov planinskega krožka OŠ Loka Črnomelj.


Odpeljali smo se proti Taboru pri Vranskem. Pred izhodiščem smo imeli dva postanka: v Podsmreki in v Taboru. Po 3 urah potovanja malicamo pred gostiščem Zaka pa ne v Taboru, kjer so nas pogostili domačini.
Kmalu smo se pripeljali do kraja Loke – izhodišče. Zaradi strmega terena in ozke steze smo se porazdelili v gosji red: en otrok, nato odrasel ali vodnik in tako smo popazili na najmlajše. Na začetku je vodil vodnik Franci Kumer, inštruktor gorništva, pomagale so nam še tri vodnice PD Prebold, ki so izvajale dva bansa za otroke. Bilo je prav prisrčno. Hodili smo strnjeno in počasi ter previdno. Na nekaterih mestih smo uporabljali tri oporne točke. Prilezli smo na Krvavico, strm osamelec, kjer naj bi po legendi Veronika Deseniška padla s pečine in zaradi njene krvi naj bi ta vrh dobil tako poimenovanje. Na vrhu je bil lep razgled na vse strani, Julijce, posebej na Triglav, Kamniške planine, Uršljo goro, Raduho, Snežnik, Mrzlico, Menino planino, Pohorje.
Sestopili smo po drugi poti, zopet previdno zaradi strmine in krušljivega terena, se zopet povzpeli na sedlo Presedlje in nadaljevali proti Čemšeniški planini, kjer se nam je na vrhu odprl razgled na Kum, Gorjance, Klek, Bjelolasico, Učko … Po zmerno zahtevni poti smo občudovali rudniški dimnik v Trbovljah – najvišji zidani v Evropi. Kmalu nato smo zagledali kočo na Čemšeniški planini, kjer smo se okrepčali in počivali slabo uro. Ob pol štirih smo sestopili v Prvine, bivše smučišče do hotela D. Preoblekli smo se v suha oblačila in se preobuli ter se odpeljali z avtobusom do Trojan, kjer smo si nakupili krofe. Še en postanek v Žužemberku na vroči čokoladi in v Črnomlju smo bili ob 20. uri.

Mentorica: Sonja Jerman

]]>

Dostopnost