Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[Spoštovani starši,
v šoli so se v teh dneh pojavile uši. S hitrimi in pravimi ukrepi se jih lahko uniči. Naprošamo vas, da jemljete to obvestilo resno. Navajamo nekaj nasvetov Nacionalnega instituta za javno zdravje.

Navodila za razsuševanje:
– Ko opazite uši, je pomembno, da natančno pregledate lasišče vsem družinskim članom, ne le otrokom.
– Zdravila za zatiranje uši kupimo v lekarni, kjer nam bodo odgovorili na vsa vprašanja o uporabi teh sredstev, ki so trenutno naprodaj.
– Najprej operemo lase z navadnim šamponom, ki ga običajno uporabljamo.
–  Nato na čisto lasišče nanesemo poseben šampon ali zdravilo proti ušivosti – po navodilih!
– Po predpisanem času to sredstvo temeljito speremo, mokre lase prečešemo z gostim glavnikom – od začetka do konca lasu – da odstranimo ostanke gnid in uši.
– Postopek je treba ponoviti čez 7 dni, ko se iz preostalih gnid izležejo nove uši.
Higienski ukrepi:
– Vse predmete za higieno las (krtače, glavnike, sponke, naglavne obroče …) in igrače je treba oprati v vroči vodi, najmanj 10 min pri vsaj 60°C. Ne pozabite kap, rutic, pokrival.
– Obleko, posteljnino, osebno perilo, okrasne blazine …je potrebno oprati pri najvišji dovoljeni temperaturi – po možnosti 95°C. Prelikamo z likalnikom.
– Obleke in predmete, ki se ne smejo prati, zavržemo ali jih vsaj 14 dni nepredušno zapremo v plastično vrečko – lahko tudi v zamrzovalnik.
-Stole s tekstilno oblogo, kavče, prevleke, avtomobilske sedeže in drugo oblazinjeno pohištvo je treba temeljito sčistiti s sesalnikom.
Še več koristnih informacij dobite na spletni strani Nacionalni inštitut za javno zdravje.]]>

Dostopnost