Skoči na glavno vsebino

<![CDATA[Ta vikend se je v Novem Sadu odvijala likovna kolonija Dedal i Ikar, katere se je udeležila učenka 9. a Ema Lozar s svojo mentorico Špelo Vraničar, v slovenski odpravi pa je bil tudi Tadej Fink (ZIK) in Uroš Strugar s svojo učenko z OŠ Grm Novo mesto. Na kolonijo je bila naša šola povabljena, ker tudi šola gostiteljica OŠ Petefi Šandor sodeluje na naši koloniji MKKM Črnomelj. Letošnja kolonija je bila 8. in je bila namenjena grafičnemu ustvarjanju na temo “ritem”.
Na pot smo se odpravili v petek, 20. 10. 2017, popoldan in v večernih urah priseli v Novi Sad. Gostitelji so nas najprej spoznali z ostalimi udeleženci iz tujine – Madžari, Makedonci, Hrvati, nato pa smo šli na sprehod po mestu in si ogledali znamenitosti. Potem smo se nastanili v frančiškanskem samostanu.
V soboto je cel dan potekala kolonija. Najprej je sledila uvodna slovesnost, na kateri so se predstavili učenci šole. Dopoldne je bilo namenjeno izobraževanju, v povezavi z umetnostno akademijo so nam profesorji in umetniki predstavili tehnike visokega, globokega in ploskega tiska. Tako učitelji, kot učenci smo se naučili veliko novega, kar smo lahko preizkusili v popoldanskih delavnicah. Ema je naredila linorez, ki je bil vključen v razstavo vseh izdelkov. Ob koncu kolonije smo povedali svoje mnenje o le-tej in prejeli priznanja za sodelovanje. Zvečer smo imeli večerjo v madžarski restavraciji. Takrat je bilo tudi nekaj več časa za druženje, izmenjavo izkušenj in trening angleškega jezika.
V nedeljo dopoldan so nas popeljali po zgodovinskih znamenitostih Novega Sada, kot je trdnjava Petrovaradin. Ogledali smo si lahko tudi prostore novosadske akademije umetnosti.
Potovanje smo zaključili s kosilom v piceriji in slovesom od novih prijateljev.
Kljub temu, da je bil vikend “balkansko” ležeren smo bogatejši za veliko likovnih in življenjskih izkušenj ter znanj.

]]>

Dostopnost