Skoči na glavno vsebino

Leta 1945 je nastala založba Mladinska knjiga. Ob nastanku so se zavezali cilju in viziji, da bodo med drugim izdajali kvalitetno literaturo za mlade od 9. do 14. leta. V sklopu njihove vizije je tako nastala zbirka SINJI GALEB, poimenovana po knjigi Bratovščina Sinjega galeba. Vendar to ni bila prva izdana knjiga v njihovi zbirki, bila je šele druga – za ponatis je moral avtor, Tone Seliškar, iz dela odstraniti tiste stvari, ki so se nanašale na vojno. Tako je delo Bratovščina Sinjega galeba postalo brezčasno. Od prve izdane knjige v tej zbirki z naslovom Mladost v džungli mineva 70 let. Tudi naša knjižnica se je aktivno vključila v praznovanje te velike obletnice. 

V knjižnici smo knjige iz zbirke Sinji galeb tudi razstavili. Tudi nekaj dejstev o sami zbirki si lahko preberete (kdo je bil njen ustanovitelj, najbolj priljubljena knjiga v zbirki, vse naslove knjig …). Mladinska knjiga nam je posredovala plakat za obeležitev obletnice, kjer se nahajajo slike vseh izdanih knjig. Teh je čez 300. Vseh knjig, ki jih imamo v zbirki, nismo razstavili, saj lahko z veseljem povemo, da jih imamo preveč, novejše pa so izposojene. V knjižnici matične šole ter na Podružnih šolah Adlešiči in Griblje se nahaja približno 100 različnih izvodov knjig iz zbirke Sinji galeb. 

Med pregledovanjem, kaj natančno imamo v zbirki, smo se zatopili tudi v samo pot določenih knjig. Knjige so torej pričeli izdajati leta 1952. Pomanjkanje vmesnih izvodov do letošnjega leta smo lahko pripisali času recesije, ko se knjig ni nakupovalo. Z veseljem smo spoznali, da so se knjižničarji pred nami že takrat zavedali pomena kvalitetne mladinske knjige in so pridno namensko dopolnjevali zbirko. Pri pregledu starejših izvodov smo odkrili tudi poti knjig do trenutne lokacije. Knjižničarji s pomočjo signatur in žigov v knjigah lahko določimo, kje se je knjiga nahajala prej. Žigi v knjigah nam povedo, da so se knjige prej nahajale na podružnični šoli Talčji vrh, Državni šoli Dobliče, Državni osnovni šoli Petrova vas, Vajenski šoli raznih strok Črnomelj, na OŠ Mirana Jarca v času Socialistične Republike Slovenije, Dijaškem domu Črnomelj … Leta 1876 je črnomaljska šola imela le 249 knjig, kar pa je bilo pravzaprav za tisti čas veliko. S pomočjo signatur izvemo, da je bila 6. knjiga v zbirki Sinji galeb, knjiga z naslovom Sajo in njena botra, leta 1953 kar 163. knjiga po vrsti v šoli Petrova vas. Šoli Petrova vas je bila ustanovljena leta 1887, šola Dobliče pa 1886.  

Knjižničarji OŠ Loka Črnomelj 

Dostopnost