Skoči na glavno vsebino

Veseli smo, da vam lahko predstavimo spevoigro Kresniček skladatelja Radovana Gobca, katero nam je uspelo pripraviti in posneti po dveh letih »korona preprek«.

Iz glasbene zakladnice jo je izbrskala učiteljica glasbene umetnosti Majda Veselič, ki že 40 let srčno vodi pevske zbore. V njej se prepletajo motivi iz narave in sanj, ki so jih poustvarili naši nadarjeni učenci v vlogi pevcev, plesalcev in igralcev skupaj z ekipo mentorjev. Sodelovalo je kar 70 učencev, 20 mentorjev in učiteljev. S klavirjem je spevoigro spremljala Anica Butala.

Zgodba govori o Kresničku, ki rad nagaja rožicam in drugim živalim. Nekega dne pa izgubi svojo lučko in postane navadna rjava muha. Žalosten, izgubljen in ves skesan jo išče ter ob pomoči prijateljev tudi najde. Na koncu z njimi vesel zaraja.

Priprave na spevoigro so se pričele že v šolskem letu 2019/20 v počastitev 160-letnice podružnične šole Adlešiči, a nam je korona zagodla tik pred premiero. V izvedbo smo vložili ogromno truda in energije, zato smo se zaradi epidemiološke situacije odločili, da prizore posnamemo in jih oblikujemo v video zgodbo. Snemanje in montažo je pod budnim in strokovnim očesom režiserke Sonje Jerman izpeljal Jan Kocjan.

V petek, 10. 6. 2022, je spevoigra premierno zaživela na odru Doma krajanov Adlešiči v video zgodbi. Ponovitev je doživela na najstarejšem folklornem festivalu Jurjevanje v sklopu prireditve Pastrirče mlado v četrtek, 23. 6. 2022, v Jurjevanjski dragi.

Hvala vsem sodelujočim in vsem, ki ste nas podpirali in vzpodbujali.

Želimo vam prijeten ogled posnetka tudi preko šolske spletne strani.

Sonja Jerman, režiserka

Dostopnost