Skoči na glavno vsebino

73 učencev OŠ Loka Črnomelj in sedem učencev PŠ Adlešiči so bili v tem šolskem letu, pod okriljem šestih mentoric vključeni v UNESCO projekt Pošljimo sapico prijateljstva. S projektom smo razvijali občutek za medgeneracijsko solidarnost in pomoč, občutek povezanosti, izmenjave ter bogatenja izkušenj s starostniki, občutek za volontersko dejavnost, interakcijo med učenci in starostniki ter razvijali empatičnost pri učencih in se povezovali s širšo lokalno skupnostjo.  

Učenci 3. a in b razreda ter učenci ID Vitezi dobrodelnosti in prostovoljstva na PŠ Adlešiči so v okviru projekta izvedli dejavnost Za eno muco časa, kjer so si najprej vzeli čas za izdelavo muck iz kartona, ki so jih oblekli v pisane volnene jopice. Natančno narejene muce so odnesli k babicam/dedkom oz.  starejšim sorodnikom. Skupaj z njimi so se družili, igrali družabne igre, se pogovarjali – skratka vzeli so si za eno muco časa za prijetno druženje. Muce so jim nato tudi pustili, da jih v trenutkih, ko bodo osamljeni, spomnijo na njih. 

Ostali učenci so v okviru projekta pomagali posamezni izbrani starejši osebi, predvsem starim staršem, sorodnikom, sosedom oz. osebi,  ki je po njihovem mnenju potrebovala pomoč. Nekateri so ob tem vodili dnevnik, drugi so zapisali misli, kaj so počeli s starostniki, veliko pa jih je ob srečanju le ustno opisalo svoja doživetja. 

Hkrati smo z učenci v okviru projekta sodelovali v projektu Pisma za lepši dan, pripravili prireditvi za oskrbovance DSO Črnomelj, poskrbeli za valentinovo in pomladno okrasitev DSO, za starostnike pripravili pesmi presenečenja Ferija Lainščka in z njimi preživeli nekaj nepozabnih trenutkov. 

Nekatere dejavnosti projekta lahko vidite v priloženih fotografijah.  

Dostopnost