Skoči na glavno vsebino

sedemnajst zlogov 

kot na sveže zapadlem 

listu papirja 

                                (Vlado Škafar) 

Poznate HAIKU, tradicionalno japonsko pesniško obliko iz treh verzov? Kot lahko razberete iz uvodnega haikuja Vlada Škafarja, ga sestavlja sedemnajst zlogov (5–7–5). Vendar ta oblika ni povsem zavezujoča, pomembnejše od natančnega števila zlogov je ujeti razpoloženje trenutka. Haiku je ubesedeni trenutek. Tematsko je svoboden, pogosto pa se navezuje na določen letni čas in naravo.

Zanimiva je tudi HAIGA – haiku, dopolnjen s skico, risbo, sliko ali fotografijo. Tudi na OŠ Loka smo želeli ustvariti svoje haige. Navdihnila nas je čudovita knjižica haikujev in akvarelov, nastalih ob njih, z naslovom Krogi slikarke Joni Zakonjšek in režiserja Vlada Škafarja. Iz nje je tudi naslovni haiku na začetku našega prispevka. 

Tako smo v mesecu marcu, ko je na šoli potekal teden poezije, imeli delavnico haikuja z mentorico Majo Kunič. Nastalo je kar nekaj zanimivih miniaturnih pesmi in še več osnutkov, ki jih je bilo treba dodelati in izpiliti. Kdor misli, da lahko dober haiku ustvarimo hitro, ker je pač kratek, se moti. 

Sledila je likovna delavnica z mentorico Špelo Vraničar, na kateri so likovno nadarjeni učenci ustvarjali akvarele ob nastalih haikujih. Nekateri so ilustrirali lastne haikuje, drugi pa tuje. Niti akvareli niso nastali na eni sami delavnici, pač pa je postopek ustvarjanja zahteval svoj čas. Tako so nastale prave male umetnine.  

V celoti si jih boste lahko ogledali od 11. 6. 2023 naprej v Kulturnem domu Črnomelj. Takrat bodo namreč razstavljene v sklopu finalne prireditve Župančičeve frulice v avli Kulturnega doma. Tako bodo prav na dan, ko je umrl veliki Oton Župančič, na ogled postavljene HAIGE učencev OŠ Loka. Nekatere od njih si za pokušino lahko ogledate pod tem prispevkom.


Lebdim v mislih
kot list, ki se prepušča
toku reke.

Napisala in naslikala:
Špela Brinc, 9. a


V mojem srcu roža
iz tvoje krvi, ne upam
si je iztrgati.

Napisala in naslikala:
Sara Weiss, 9. b


Reka deroča,
divja kot moje misli.
To je mladost.

Napisala: Aneja Dvojmoč, 6. c
Naslikala: Katja Franko, 8. b


Nebo prostrano
nad mano. Oblaki plavajo
in moje misli z njimi.

Napisala: Aneja Dvojmoč, 6. c
Naslikala: Maja Hranilović, 9. b


Obkrožen z belino 
v odsevu Kolpe 
vidim le črno.

Napisal: Gal Špec, 9. b 
Naslikal: Martin Papež, 8. c


Tu so zvezde,
svetleče lučke neba,
dragulji sveta.

Napisala: Lara Schweiger, 6. a
Naslikal: Dan Šuštarič, 7. b


Toliko ljudi
na tem svetu živi.
Boža jih sonce.

Napisala: Lara Schweiger, 6. a
Naslikala: Petra Butala, 6. a

Na delavnici haikujev 
Ustvarjanje haikujev
Slikanje na likovni delavnici 
Dostopnost