Skoči na glavno vsebino

V četrtek, 11. 1. 2024, smo imeli šestošolci in sedmošolci OŠ Loka Črnomelj kulturni dan. Najprej smo si v Novem mestu v Kulturnem centru Janeza Trdine ogledali gledališko predstavo Tajno društvo PGC, prirejeno po vsem dobro znanem besedilu, ki je postalo mladinska klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, na oder pa jo je postavilo Lutkovno gledališče Ljubljana. Nato so se šestošolci odpravili v Jakčev dom na ogled likovne razstave, sedmošolci pa smo se odpeljali nazaj v Belo krajino v Mitrejev templju nad Rožancem. Kulturni dan smo povezali s projektom Mladi posvojijo spomenik in projektom Rastem s knjigo in se tako kot junaki knjige Modri otok podali v raziskovanje življenja naših prednikov. Učitelj Anton Jakša nam je pojasnil, v kaj so verovali ljudje na našem območju, preden se je tukaj pojavilo krščanstvo. Razložil pa nam je tudi, kaj pomenijo posamezne podobe, vklesane tempelj.  

Mitrej na Rožancu je primer klasične upodobitve Mitrovega darovanja, ko Mitra, klečeč na bikovem hrbtu, ubija mogočno žival. Relief je bil vklesan v steno opuščenega antičnega kamnoloma ob koncu 2. stoletja. Arheološko izkopavanje je pokazalo, da je bil originalni antični nivo prostora ob reliefu 75 cm nižji, ostanki kurišča pa pričajo, da so pri nekaterih obredih uporabljali tudi ogenj. Mitraizem je vera, ki je temeljila na cikličnem menjavanju življenja in smrti, na boju med dobrim in zlom ter na moči odrešenjske daritve. 

Po legendi je Mitri, rojenemu iz skale, krokar prinesel stvarnikov nasvet, naj za odrešitev življenja na zemlji ujame in daruje belega bika. Ko je to storil, je iz razlite bikove krvi nastalo rastlinstvo, iz njegovega semena pa živalstvo. K umirajočemu biku se vzpenjajo njegov spremljevalec pes ter kača in škorpijon. Slednja želita kot poosebitvi sil zla uničiti porajajoče se življenje na zemlji. Prizor žrtvovanja spremljajo poosebitvi sonca in lune, simbola svetlobe in teme, ter svečenika Cautopates in Cautes. 

Dostopnost