Skoči na glavno vsebino

V petek, 8. marca, smo se učenci OŠ Loka Črnomelj odpravili na tehniški dan v Ljubljano. Začeli smo z obiskom Fakultete za gradbeništvo in geodezijo, kjer smo se udeležili različnih delavnic. V skupinah smo spoznali delo z droni, 3D-modele, obogateno resničnost in model podtalnice. Nekateri učenci so sestavljali konstrukcije in spoznavali gradbene materiale. Zanimiv je bil prikaz, kako gledamo Zemljo iz vesolja.

Po dopoldanskem delu smo se sprehodili po Kongresnem trgu, ob Ljubljanici, šli do Narodne univerzitetne knjižnice, čez Mesarski most do tržnice, čez Prešernov trg in končali v restavraciji McDonald’s.

Vrhunec dneva je bil voden ogled slovenskega parlamenta, kjer smo se seznanili z delovanjem političnega sistema v naši državi. Vodička nam je podrobno predstavila 67,4 m dolgo in 1,4 m visoko fresko v časovnem traku, ki prikazuje zgodovino slovenskega naroda od preseljevanja ljudstev do obdobja po koncu druge svetovne vojne.

Z balkona smo si ogledali dvorano, kjer zaseda državni zbor. V času našega obiska seje v državnem zboru ni bilo in stavba je bila precej prazna.

Nekaj vtisov učencev:

»Všeč mi je bil sprehod po centru Ljubljane, saj smo videli veliko zanimivih stvari.« (Alja, 8. b)

»Všeč mi je bilo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, ker so imeli dobre delavnice. Všeč mi je bilo tudi v parlamentu, ker smo lahko slikali. A zakon dneva je bil McDonald’s.« (Jani, 8. a)

»Lepo mi je bilo zaradi ogleda parlamenta, ker sem bil tam prvič.« (Simon, 8. c)

»Najlepše mi je bilo na delavnicah na fakulteti, ko smo gradili z magnetki in lesenimi ploščicami. Všeč mi je bilo, da sem imel priložnost videti notranjost parlamenta.« (Jaka W., 8. a)

»V parlamentu so nas zelo lepo sprejeli, najprej smo šli čez detektor kovin, nato smo dobili vsak svojo kartico in odložili nahrbtnike in jakne.« (Matic Ž., 8. b)

»V parlamentu sem spoznal, kaj delajo in čemu služi.« (Samo 8. c)

Dostopnost