Skoči na glavno vsebino

V sredo, 20. 3. 2024, smo štiri učenke in svetovalna delavka OŠ Loka Črnomelj obiskale Živo knjižnico na Gimnaziji Novo mesto.

Ko smo prispeli, smo najprej imeli predstavitev o diskriminaciji, na kateri smo se naučili veliko novega in reševali tudi kviz. Nato so nam predstavili, kaj je Živa knjižnica in kako bo potekala.

Žive knjige so v bistvu ljudje, ki so se v preteklosti soočali z neko težavo. Vsak udeleženec Žive knjižnice si je izbral tri žive knjige (osebe), ki so mu opisale, kakšno je bilo njihovo življenje v preteklosti in sedaj.

Me smo izbrale Plesalko iz Venezuele, New step in Osebo, ki ne vidi.

Plesalka iz Venezuele je prišla v Slovenijo pred štirimi leti. V njeni državi so se življenjske razmere slabšale, zato se je odločila za boljše življenje tukaj. Trenutno živi pri svojem fantu v Beli krajini in poučuje različne vrste plesa, kot so salsa, trebušni ples, bachata … Bivanje v Sloveniji ji je zelo všeč, edina stvar, ki je ne mara, so zime.

Živa knjiga New step je begunec, ki je pred osmimi leti s svojim bratom zbežal iz Sirije. Njihov prvotni cilj ni bila Slovenija, temveč Nemčija, vendar so zaradi zaprtja mejnih prehodov ostali tukaj. Vadil je slovensko izgovorjavo in pisavo, saj se pripravlja na test, ki ga mora opraviti, da dobi slovensko državljanstvo. Trenutno živi v Ljubljani in dela v restavraciji. Z gostinstvom ima dobre izkušnje iz preteklosti, saj je delal že v več restavracijah. Pokazal nam je arabsko pisavo in z njo napisal naša imena.

Oseba, ki ne vidi, je slovenski moški, ki ni oslepel nenadoma, temveč je vid izgubljal počasi skozi mlada leta. V sedmem razredu je oslepel na eno oko, sčasoma pa je oslepel na obe očesi. Ker je bil postopek oslepitve počasen, se je lahko prilagodil in se sčasoma odrekel stvarem, ki jih ni mogel več početi. Zelo mu pomaga njegov telefon, ki ima učinek govorjenja. Z njim lahko počne marsikaj. Povedal nam je, da ne vidi samo črno, ampak vidi nejasno svetlobo in različne barve. Najtežje se mu je bilo privaditi, da prosi nekoga za pomoč.

Živa knjižnica nam je bila zelo všeč in menimo, da smo izbrale dobre knjige. Ta izkušnja je zelo nova in nismo vedele, kaj pričakovati, vendar ne obžalujemo, da smo se je udeležile. Naša šola se je tega dogodka udeležila prvič in upamo, da se bo tudi v prihodnjih letih z novimi učenci.

Daša, Kaja, Tamara in Zara

Dostopnost