Skoči na glavno vsebino

Spodbujanje pozitivnega odnosa do hrane pri otrocih je ključno za razvoj zdravih prehranjevalnih navad. Z uravnoteženo prehrano, ki ustreza potrebam otrok, pripomoremo k njihovi skladni rasti in razvoju ter dobri psihofizični kondiciji. Spodaj je nekaj splošnih smernic za zdravo prehrano:

  1. Vzor: Bodite pozitiven vzor in pokažite, da uživate v raznoliki, zdravi hrani. Otroci se pogosto zgledujejo po vedenju svojih staršev, zato je pomembno, da sami kažete pozitiven odnos do hrane.
  2. Vključevanje otrok: Vključite otroke v pripravo obrokov. Dovolite jim, da izbirajo sestavine, sodelujejo pri kuhanju in pripravljajo obroke. To bo spodbudilo njihovo zanimanje za hrano in jih naučilo ceniti trud, ki ga je potrebno vložiti v pripravo obrokov.
  3. Pozitivno okolje: Ustvarite pozitivno in sproščeno okolje med obroki. Otroci naj se ne počutijo prisiljeni jesti ali se boriti s hrano. Namesto tega naj bodo obroki prijeten čas za druženje in pogovor.
  4. Izobraževanje: Poučite otroke o pomenu zdrave prehrane in o tem, kako hrana vpliva na njihovo telo in počutje. Preprosto jim razložite, zakaj je pomembno jesti raznoliko hrano in se izogibati prevelikemu uživanju nezdrave hrane.
  5. Pohvale: Pohvalite otroke, ko izberejo zdrave možnosti hrane. Namesto kaznovanja ali kritiziranja, kadar ne jedo določene hrane, jih spodbujajte in pohvalite za njihove dobre izbire.
  6. Pokusite nove stvari: Spodbujajte otroke, naj pokusijo različne vrste hrane in nove okuse. Pri tem jim omogočite, da sami raziskujejo in odkrivajo nove okuse in teksture.
  7. Ne povezujte hrane s čustvi: Izogibajte se povezovanju hrane s čustvi, kot so nagrade ali tolažba. Namesto tega spodbujajte zdrav odnos do hrane kot goriva za telo in vir užitka.
  8. Spoštujte apetit otroka: Poslušajte signale apetita otrok in ne silite jih, da jedo, če niso lačni. Otroci naj se naučijo poslušati svoje telo ter prepoznati občutke lakote in sitosti.

Še nekaj zanimivih in koristnih povezav za zdravo prehrano in gibanje:

Veš kaj ješ?

Šolski lonec

Kuhnapato

Uživajmo v zdravju

NIJZ – Nacionalni inštitut za javno zdravje

Dostopnost